Технічна база для QA інженера: як адаптуватися до світу IT з нетехнічним бекраундом

Професія тестувальника ПЗ порівняно молода. Але скільки вона існує, стільки точаться дискусії щодо того, чи повинні тестувальники бути “технічно підкованими”. Розглянемо різні точки зору, технічне мислення та поради для старту кар’єру для світчерів з інших сфер.

Чи матимете Ви більше цінності як технічний тестувальник?

Часто існує думка, що не мати технічної бази тестувальнику неприпустимо. Це далеко від істини.

Нетехнічні QA, як правило, мають більше знань у якійсь іншій галузі. Вони часто розглядають різні точки збою системи замість того, щоб зосереджуватися лише на одному компоненті. Вони думають про різних користувачів, що дає побачити нові можливості покращення програми. Вони також часто є сильними комунікаторами, що допомагає їм класно стартувати та будувати кар’єру.

Звісно, ми не говоримо, що люди з технічним бекграундом цього не можуть. Просто вони могли мати менше досвіду для розвитку таких скілів.

Цінні і технічні тестувальники, і нетехнічні. Перші зазвичай гарно пишуть код і розробляють утиліти. Другі сильні в оптимізації процесів, вмінні бачити зони ризику, визначати пріоритетності завдань тощо. І найкращі результати досягаються в їх синергії.

Коли потрібно бути більш технічним?

В міру Вашого розвитку Ви напевне перетнетесь з багатофункціональними командами, які працюють по Agile. Такі команди все частіше сповідують DevOps, покладаються на автоматизацію, прагнуть випускати рішення швидше. Ось тут технічні навички будуть корисні.

Здатність читати та розуміти код програми (навіть без можливості його писати):

  • підвищить Вашу впевненість
  • в деяких аспектах покращить якість роботи
  • допоможе краще розуміти функції, що розробляються
  • змусить розробників сприймати Вас більш серйозно, коли Ви передаєте помилки або висловлюєте занепокоєння щодо функціональності системи
  • спростить шлях до професії розробника, якщо Ви зацікавлені в такій кар’єрі

Тому перш ніж переходити до розвитку технічних навичок, подумайте, якою саме буде Ваша мотивація. Це дуже важливо.

Як розвинути технічні навички “гуманітаріям” без технічного бекграунду?

  1. Змінити тип мислення. У частини людей, які ніколи раніше не зіштовхувались з мовами програмування або не заглиблювались у технології, можуть бути упередження, що це нецікаво, складно. Або що вони недостатньо підковані, щоб це зрозуміти. Але це зовсім не так. Чому тоді стільки розробників, менеджерів, QA, які живуть цим світом?
    Повинні бути щирий інтерес, мотивація та розуміння, що всі розібрались — і Ви розберетесь. Тоді можна йти далі.
  2. Мати план. Вам потрібен дієвий план, який є конкретним, своєчасним та має певне логічне завершення чи дедлайн.
  3. Вивчати та практикувати:
  • Об’єднайтеся з розробником або технічним тестувальником, спостерігайте, як вони пишуть код, і ставте запитання.
  • Почніть вивчати поширені мови програмування, такі як JavaScript, HTML і CSS. Крива навчання діє так, що коли ви зрозумієте концепції програмування та порозумієтесь з однією мовою, вивчити нову мову чи фреймворк стане набагато легше.
  • Почніть добровільно автоматизувати прості функції в системі, звертайтесь до досвідчених тестувальників.
  • Читайте статті та новини про різні технічні аспекти, що стосуються Вашої сфери. Приділяйте щодня 20-30 хвилин на отримання інформації про поточні технологічні новинки та тренди. З англомовних ресурсів можна порадити TechCrunch, Medium і Quora. З україномовних — Dou.
  • Нетворкінг — це не тільки для бізнесу. Спілкуйтесь та дружіть з колегами. Створіть LinkedIn, розширюйте мережу та підпишіться на QA інженерів, які регулярно діляться корисним у постах. Їм можна навіть писати, щоб дізнатися більше про їхній досвід, або звернутися за допомогою та порадою. Також можна реєструватися на тематичні вебінари й конференції, щоб познайомитись з компаніями в галузі та дізнатися більше про їх роботу.

І нарешті: як шукати роботу без технічного бекграунду?

Логічно, що вищеперелічені кроки це левел-ап. Якщо Ви зможете це паралельним процесом до свого навчання — супер. Якщо це буде забагато — не страшно. Тоді краще здобудьте впевнену основу у тестуванні, почніть працювати і поступово наздоганяйте.

Написання коду це лише один з аспектів тестування, який полегшить Вашу роботу. Тестування — це більше, ніж технічні знання, це також:

  • обмірковування різних персон користувачів
  • виявлення областей високого ризику
  • підготовка історій для отримання більшої ясності щодо функцій
  • проведення дослідницького тестування
  • збереження різних артефактів для використання в майбутньому
  • аналіз функцій, які не мають завершеного тестування
  • виявлення закономірностей у виробничих проблемах
  • допомога в зміні пріоритетів тестування
  • навчання інших членів команди щодо підходів, інструментів і методів тестування

Тож завершимо матеріал порадами для тих, хто спершу вирішив сконцентруватись на нетехнічних аспектах.

Будьте відкритими для посад початкового рівня

Таких як стажування, неповний робочий день і навіть тестування на волонтерських основах. Так, можна запропонувати свою допомогу знайомим або невеликому проєкту, де немає QA. Ці можливості підійдуть для того, щоб увійти у світ тестування та стануть чудовими пунктами для резюме.

Поки Ви навчаєтесь або вже шукаєте full-time, проведіть дослідження, щоб знайти компанії, які пропонують роботу на неповний робочий день або стажування. Якщо у Вас гарна англійська, можна навіть пошукати на uTest та Upwork.

Пам’ятайте, що у вас є й інший досвід

При зміні професії легко потрапити в пастку страху перед тим, скільки всього Ви поки що (!) не знаєте. Але Ви повинні для себе усвідомити та виділили те, що вже знаєте.

Перегляньте Ваш досвід і почніть з’єднувати точки між тим, що Ви знаєте, і тим, що Вам потрібно навчитися. Ви здивуєтесь, якою цінністю Ви вже володієте. Наприклад, навички тайм-менеджменту та комунікацій дуже важливі для компаній, і без них навіть круті технічні скіли не матимуть значення.

Також корисним може стати знання домену. Наприклад, якщо Ви працювали у сфері, пов’язаній з логістикою, Вам буде що запропонувати проєкту на таку тему.

Будьте наполегливі в пошуках

Пошук роботи — це щоденні зусилля. Часом це важко, часом немає мотивації. Але головне тут — знайти свою першу компанію, де Ви наберетесь досвіду та скілів. Не дозволяйте собі думати, що Ви не можете цього зробити або що це надто важко. Спробувати — це єдиний спосіб отримати щось.

Всі колись повинні були з чогось починати. Лише досвідчені люди можуть знайти роботу? Якби це було правдою, то жодна галузь не мала б новачків, а ми не бачили б появу вакансій Junior та Trainee.

0
0
SAVE


Warning: file_get_contents(http://www.geoplugin.net/json.gp?ip=54.174.85.205): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 Too Many Requests in /home/designcl/web-academy.ua/www/blog/wp-content/plugins/hs2-shortcodes/app/Users/Controllers/UserCountViewsController.php on line 98